. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Anmeldelse:

The Guest

Dato: 6. maj 2015

Af Nicki JensenINFO OM FILMENINSTRUKTION:
ADAM WINGARD

MEDVIRKENDE:
DAN STEVENS,  MAIKA MONROE,  LANCE REDDICK M.FL.
 LÆNGDE:
99 MIN.
 DISTRIBUTION:
ANGEL FILMS

 

Retro-syndromet har, stort set, altid eksisteret i populærkultur. Selvom det som postmoderne formgreb fik nyt kunstnerisk liv i 1980'erne og 1990’erne med film som 'Pulp Fiction', 'Blue Velvet' og 'The Big Lebowski', har særligt det nye årtusinde budt på en lang række bagudskuende titler.

 

Hvor dårlige 1980’er actionfilm er blevet endnu dårligere i kraft af tvivlsomme franchises som 'The Expendables' og 'Taken', åbnede Nicolai Refn Windings mesterlige 'Drive' op for en bølge af atmosfærisk 80’er neo-noir og thrillers. I denne kategori ligger Adam Wingards ekstremt underholdende action-thriller 'The Guest'.

 

En fremmed kommer på besøg

Mens en sorgramt familie prøver at komme sig over tabet af deres ældste søn Caleb, dukker den unge mand David uventet op på dørtærsklen. Den charmerende og høflige David var efter eget udsagn soldaterkammerat og nær ven med Caleb, hvilket bringer glæden tilbage i det lille hjem. For en stund. Der viser sig nemlig at være store, mørke sprækker i hans kridhvide tandpastasmil.

 

'The Guest' lyder og ligner mest af alt noget, mesterinstruktøren John Carpenter kunne have drømt op i 1983, og den bærer sin homage til genrefilm som 'The Hitchhiker' og 'The Terminator' stolt uden på tøjet. Det betyder dog, heldigvis, ikke, at 'The Guest' ikke kan stå på egne ben. Historien er absolut set før, men sjældent så tongue in cheek, cool og underspillet humoristisk som her. Og så er soundtracket, der tæller bl.a. Front 242 og Sisters of Mercy, et af de allerbedste i år.

 

Mørket under overfladen

'The Guest' spilles på alle genrekonventionerne. Musikken er ledende og mørk og dialogerne veksler kækt mellem kitchede one liners og smådumme, henkastede bemærkninger. Plottet om en mystisk fremmed, der vender op og ned på livet i et lille landsbysamfund, er ikke videre originalt. Men filmen formår alligevel at servere nok mystik og intense øjeblikke, til at man aldrig rigtig ved, hvad der venter rundt om hjørnet.

 

'The Guest' er veloplagt og medrivende, hvilket primært er hovedrolleindehaveren Dan Stevens og instruktør Adam Wingards store fortjeneste. Det kan godt være, at filmen befinder sig i velkendte 1980'er rammer, men der er intet forudsigeligt over Dan Stevens præstation, som både chokerer og charmerer i rollen som glat soldaterkammerat.

 

Som festivalfavorit, har 'The Guest' fået en del omtale, samtidig med at den så stille er ved at udleve potentialet som kultfilm i diverse filmfora på nettet. At 'The Guest' kommer i de danske biografer er et mindre mirakel. Er du til 1980'er æstetik og kitch med et djævelsk glimt i øjet, må du ikke snyde dig selv for 'The Guest' .